Direct contact?

0597-851946 (24 / 7 beschikbaar)
info@industrieledienstverlening.nl

Thermische lans

Loopt u er in het werk ook wel eens tegen aan dat pennen vast zitten of dat onderdelen zich niet laten verwijderen zelfs niet bij de inzet van een kracht van 100 ton? Waar heet stoken geen effect heeft en alles zo vast als een huis lijkt te zitten? Dit zijn voor ons bekende situaties waarbij wij onze thermische lans inzetten.

Soms zijn er situaties waarbij het te snijden materiaal of de situatie zich niet laat lenen voor de inzet van een snijbrander, slijptol of plasmasnijder. Dan biedt de Thermische lans uitkomst. De thermische lans is een staaf van 0.5 tot 3 meter lang die dwars door alle materialen snijdt! Door de hoge temperatuur van wel  3500 graden Celsius snijdt hij met gemak door alle soorten staal, beton en vuurvaste stenen.

Het voordeel is dat je met een lans loodrecht op het materiaal kunt starten met snijden. De thermische lans is ook inzetbaar voor het staal van beton afsnijden/ gutsen of voor het snijden van grote diktes. Wij hebben zelf hulp stukken ontwikkeld om de vuur en vonken regen te kunnen beheersen.

De thermische lans is geen halve maatregel. Bij gebruik dienen de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen. Zoals:

  • Het uitleggen van lasdekens
  • Een brandvergunning
  • Beschermende platen staal om vloeibaar materiaal wat vrijkomt op te vangen
  • Goede beschermende kleding
  • Brandblussers
  • Een goede afzuiging en/of ventilatie

Uiteraard leveren wij alle benodigde materialen. Eventuele onderdelen die ingesneden zijn kunnen wij nieuw leveren. Ook groter staalwerk en laswerk behoren tot de mogelijkheden.

Een aantal projecten:

Door de jaren heen hebben we veel ervaring opgebouwd en bijzondere klussen geklaard, om u een indruk te geven:

Coops Nieborg

Vanuit deze firma kwam de vraag of wij een as met een lengte van 1000mm en een diameter van 250mm uit een haspeldrum konden verwijderen. Eigen monteurs hadden deze in Le Havre Frankrijk uitgebouwd en verstuurd naar de werf van Coops Nieborg. De as bleek gemaakt van staal C60 en was met een zogeheten vriespassing geplaatst. Door de as over een lengte van c.a. 500 mm van binnen uit te gutsen, kon deze licht krimpen. De as hebben we binnen de gestelde tijd, zonder schade en naar tevredenheid van de opdrachtgever verwijderd.

Sapa Aluminium

Voor deze in Hoogezand gevestigde opdrachtgever hebben wij al meerdere malen assistentie geboden met de thermische lans. Daar ging het om het verwijderen van proppen aluminium of het loshalen van een complete “cartridge” van 800mm rond en 350mm dik staal. Doordat wij verschillende disciplines combineren binnen ons bedrijf konden we de onderdelen demonteren door gebruik te maken van zwaar hydraulisch gereedschap  met ondersteuning van de thermische lans. De cartridge zat vast en liet zich op de gebruikelijke wijze niet verwijderen. Wij hebben ter plekke een zware stalen balk geconstrueerd , zodat we een kracht van ca. 100 ton op het onderdeel uit konden oefenen. Dit bleek nog niet de oplossing te zijn, waardoor besloten is om de thermische lans in te zetten en de cartridge als verloren te beschouwen.  Door de cartridge twee keer in te snijden kon deze naar binnen toe krimpen. Dit bleek de juiste aanpak te zijn en zoals op de foto`s te zien is, is de klus geslaagd zonder enige schade aan de machine.

Scheepswerkzaamheden

Aan boord van schepen en water werken kunnen onderdelen vast gaan zitten door de continue blootstelling aan (zout) water. Hier is niet altijd iets aan te doen. Op de foto`s is mooi te zien hoe effectief de thermische lans kan zijn.

In het loopwiel van een Hatchcover(dekluik) aan boord van een (in Hamburg gelegen) schip was een lager dusdanig vastgelopen dat het wiel niet meer draaide en de as zich niet liet verwijderen. Wij hebben tijdens “cargo operation” de as uitgehold en deze er met een holle vijzel uitgetrokken.

Cabot Norit Klazinaveen

In een naverbrander van één van de reactor trommels was de uitgang vernauwd doordat er een harde laag in aangekoekte as. Deze laag lijkt op vuurvast gesteente en die hebben wij met de thermische lans doorgestoken en verwijderd. Het was een complexe klus omdat de naverbrander een temperatuur had van ca. 300 graden Celsius en de afstand tot het werkgebied  4 meter was. Door ons materiaal aan te passen hebben we ook deze klus tot een goed einde gebracht.